الزام به انتقال سهام شرکت
الزام به انتقال سهام شرکت، پس از قرارداد عادی انتقال سهام شرکت و استنکاف فروشنده از انجام تعهدات در دادگاه حقوقی قابل طرح است. به موجب عقدشراکتی که شرکا منعقدمی کنند، هرکدام بسته به نوع شرکتی که ایجاد کرده اند سهام و حقوق و تکالیفی دارند که می توانند این حقوق و سهام خود را به شخص دیگری منتقل کنند و خود با انتقال سهام از جرگه شرکای شرکت خارج و مسوولیتی در قبال تعهدات شرکت و یا حقوقی که از منافع شرکت برای او به عنوان سود ایجاد می شود ندارد.با این وجودهر شریکی با توجه به قوانینی که در مورد انتقال سهام شرکت وجود دارد، می تواند با رعایت موارد و تشریفات قانونی، سهام خود را منتقل کند.چرا که سهام شرکت، به منزله حق مالی شریک در شرکت و سهم او از شراکت می باشد
در این مقاله به بررسی رویه قانونی الزام به انتقال سهام شرکت که توسط موسسه حقوقی وداوری خط قانون هدامنتشر می شود،پرداخته می شود.
📌الزام به انتقال سهام شرکت چیست؟
📌انتقال سهام شرکت در شرکت مدنی
📌الزام سهام شرکت در شرکت تجارتی
📌الزام و انتقال به انتقال سهم شرکت در شرکت با مسئولیت محدود
📌انتقال و الزام سهم شرکت در شرکت تضامنی
📌انتقال و الزام سهم شرکت در شرکت نسبی
📌الزام وانتقال سهم شرکت در شرکت مختلط
📌 انتقال و الزام سهم شرکت در شرکت سهامی
📌دعوی الزام به انتقال سهام شرکت و مرجع صالح
الزام به انتقال سهام شرکت
سهام شرکت،به عنوان یک مال و حق مالی برای صاحب آن،صرف نظر ازاینکه ناشی ازکدام شرکتی باشد،شریک و مالک آن محسوب می شودو دربردارنده حقوق و تعهدات اوبه نسبت سهم اوبه موجب قراردادشرکت یابرگه سهام می باشد.
بنابراین بر اساس اصل مالکیت وانتقال حقوق مالی،هر شخص شریک که دارای سهام در شرکتی باشدمی تواند آن راباانجام تشریفات قانونی به غیر منتقل کند.در بعضی از موارد این انتقال بدون هیچ تشریفات قانونی صورت می پذیرد و در بعضی موارد نیاز به تشریفات لازم می باشد.
در صورتیکه شریکی سهام خودرامنتقل نمایدوازدادن برگه سهام به منتقل الیه و یاامضای برگه به منزله انتقال آن خودداری کندمی تواندبرای الزام شریک به انتقال وامضای برگه سهام، به دادگاه رجوع نمایدو اوراملزم به انتقال نمایدالبته دعوی وی درصورتی موثرخواهد بودکه شرایط شکلی انتقال مطابق قانون، رعایت شده باشد در غیر این صورت دعوی وی رد خواهد شد.
همچنین بخوانید: وکالت ورشکستگی
الزام به انتقال سهام شرکت در شرکت مدنی
در شرکت مدنی هر یک از شرکا به نسبت سهام و حق مالکیتی که در مال مشاع دارند، می توانند آن را به شخصی غیر از شرکا منتقل کنند و برای این انتقال هیچ محدودیتی ندارد و در صورت انتقال برای تسلیم ملک به منتقل الیه به طور حتم باید رضایت سایر شرکا باشد و در غیر این صورت انتقال انجام نخواهد گرفت. درصورتیکه شریک ملک سهم خودراانتقال دهدوشرکابرای تنظیم سندرضایت
داشته باشند،ولی ازانتقال سندخودداری کند،منتقل الیه دردادگاه می توانداقامه دعوی نمایدودرصورت خودداری از تنظیم سند،دادگاه به نمایندگی ازاواقدام به تنظیم می کند.
الزام به انتقال سهام شرکت در شرکت تجارتی
درشرکت تجارتی شریک،دارای حق مالی است ومی تواندآنرا منتقل کندودرصورت انجام مراحل قانونی انتقال قانونی ست واگرطرف دیگرازانتقال خودداری کرد،دادگاه مناسبتهای لازم راانجام می دهد.
مشاوره رایگان حقوقی با وکلای پایه یک
الزام به انتقال سهام شرکت در شرکت با مسوولیت محدود
شرکت با مسوولیت محدود شرکتی است که شرکای آن در سود و زیان شرکت شریک هستند و در صورتی که تعهدی برای شرکت حاصل گردد، به نسبت سهام خود در شرکت مسوول تعهدات خود هستند و تعهدات مالی شرکت در صورت عدم کفایت دارایی آن از اموال شخصی آنان پرداخت نمی گردد.
شریک دارای سهام درشرکت بامسوولیت محدود،می تواندسهام خود را به غیر انتقال دهد ولی برای انجام این کار باید تشریفات قانونی انجام گیرد:
– شریک درصورتی می تواندسهام خودرامنتقل کندکه حداقل همراه بارضایت شرکایی باشدکه سه چهارم سرمایه شرکت متعلق به آنها بوده و اکثریت عددی داشته باشند.
– بعد از کسب رضایت شرکا، برای انتقال باید سند رسمی به نام منتقل الیه تنظیم شود در غیر این صورت انتقال معتبر نخواهد بود.
در صورتیکه شریک ازانتقال سهام به موجب سندرسمی خودداری کرد،دادگاه اوراملزم و درغیر این صورت،به نمایندگی ازاو این انتقال را انجام خواهد داد.

الطام به انتقال سهام شرکت در شرکت تضامنی
در مورد شرکت تضامنی با توجه به مطلق بودن مسوولیت شرکت در قبال تعهدات شرکت، هر گاه شریکی قصد انتقال سهام خود را داشته باشد باید برای این کار رضایت تمام شرکا را بدست بیاورد و در این صورت انتقال ممکن می باشد.در صورتی که شرکا رضایت به انتقال نداشته باشند، موثر نخواهد بود. در صورت حصول رضایت باید به موجب قرارداد انتقال انجام گیرد و در صورت امتناع الزام او به اجرای تعهد به انتقال از مرجع قانونی میسر خواهد بود.
الزام به انتقال سهام شرکت در شرکت نسبی
برای انتقال سهام در شرکت نسبی نص صریحی در قانون وجود ندارد ولی با توجه به اصول و قواعد کلی که در شراکت وجود دارد این قول استنباط می گردد که با توجه به مسئولیت شرکا در شرکت در صورتی می تواند انتقال انجام شود که رضایت تمام شرکا را داشته باشد چرا که شرکت نسبی یک شرکت سرمایه می باشد و چون وضعیت مالی شرکا به خاطر مسئولیت در قبال دیون و تعهدات شرکت حائز اهمیت است، به همین جهت که به چه شخصی منتقل می گردد، باید به رضایت و صلاحدید شرکا باشد.
الزام به انتقال سهام شرکت در شرکت مختلط غیر سهامی
شرکت مختلط غیر سهامی از شرکای با مسئولیت محدود و ضامن تشکیل شده است و در مورد انتقال سهام شرکت نسبت به شرکایی که مسوولیت محدود هستند باید با رضایت شرکا(سه،چهارم سهام متعلق به آنها و اکثریت عددی باشد) در صورت حصول این شرط، انتقال باید به موجب سند رسمی صورت پذیرد و اگر امتناع نماید به همان نحوی که برای شرکت نسبی مقرر است انجام خواهد شد.
در مورد شرکای ضامن باید به رضایت تمام شرکای ضامن باشد و نه رضایت شرکای با مسوولیت محدود، چراکه مسوولیت شرکای با مسوولیت محدود،محدود به آورده ی آنهاست و از اموال شخصی ایشان برای پرداخت بدهی و تعهدات شرکت برداشت نمی شود و این شرکای ضامن هستند که مسوول پرداخت به طور مطلق می باشند.
همچنین بخوانید:ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران
الزام به انتقال سهام شرکت در شرکت سهامی
سهام شرکای شرکت سهامی که دربردارنده حقوق و تعهدات آنهابه میزان معین است،این برگه می تواندبه صورت سهام بی نام و یابانام باشدکه قوانین خودرابرای انتقال دارد.
در صورتی که برگه سهام بی نام باشد،درحکم سنددروجه حامل می باشدو دارنده آن مالک آن محسوب می شود مگر در صورت اثبات خلاف آن. انتقال آن باقبض صورت می گیردو درصورتیکه شریک بعداز گرفتن مبلغ سهام،ازتسلیم سندسهام به منتقل الیه خودداری نماید، چون خودسهام یک عین می باشد. در شرکتهای سهامی عام، برای انتقال سهام نیازی به موافقت مدیران شرکت یا مجامع عمومی صاحبان سهام نمی باشد.
دعوی الزام به انتقال سهام شرکت و مرجع صالح
دعوی الزام به انتقال سهام شرکت یک دعوی مالی است. ارزش مالی برگه سهام که میزان سهم الشرکه می باشد، تعیین کننده مرجع صالح برای رسیدگی می باشد. درصورتیکه میزان سهام از۲۰میلیون تومان بیشترنباشد،شورای حل اختلاف متعهدبه انتقال و درصورتی که میزان آن از۲۰میلیون تومان بیشترباشد،دادگاه محل اقامت شریک صالح به رسیدگی خواهدبود.
در صورتیکه شریک انتقال سهام انجام ندهدمنتقل الیه می تواندالزام اورامبنی برانتقال سهام شرکت ازدادگاه بخواهدو در صورت امتناع،دادگاه اقدام به ثبت می نماید.
موسسه ثبتی رضوی با متخصصین مجرب آماده مشاوره در زمینه ثبت برند، ثبت شرکت، ثبت لوگو، اخذ کارت بازرگانی، تعیین نام شرکت می باشد.
تنها با یک تماس می توانید از مشاوره متخصصین ثبتی ما به صورت رایگان و غیرحضوری بهره مند شوید.